Skip to content

Å skrive frem et liv

Tid: lørdag 14 oktober 2023. kl. 18:00 – 18:45.
Sted: Litteraturhuset Fredrikstad.

I de nye romanene til Frode Grytten og Pedro Carmona-Alvarez gjøres det oppgjør med liv som er levd. To ulike utgangspunkt, to helt forskjellige livsløp. Hvordan skriver man fram et liv, og er det noe likt selv om livene man skriver er totalt ulike?

Nils Vik er en enkel mann, med en enkel jobb han har hatt i alle år – han skal frakte folk over fjorden i båten sin, og han skal få dem hjem igjen. I Frode Gryttens roman «Den dagen Nils Vik døde» følger vi Nils på sin siste reise, gjennom hans siste dag. Boka er som en dødsmeditasjon over et liv og et landskap, en minnebok over levd liv og kjærligheten til kona.

I «Chiquitia», av Pedro Carmona-Alvarez, møter vi Marisol, en middelaldrende kvinne som ser tilbake på livet sitt. Boka er en melankolsk og poetisk fortelling om flukt, tiden som går og tingene som ikke forsvinner, men hjemsøker oss. En fortelling om traumer og vold, men også en skildring av håp, lys og kjærlighet.

Lørdag kl. 18 møter de to forfatterne Olaug Nilssen til samtale om sine nye romaner, og om å skrive et liv.

Du møter:

Frode Grytten (f. 1960) er en av våre fremste novelleforfattere, men også kjent for sine særegne dikt og kommentarer om stort og smått i samfunnet. «Den dagen Nils Vik døde» er hans første roman på ti år. Grytten har mottatt mange priser og bøkene er oversatt til 15 land.

Pedro Carmona-Alvarez (f. 1972) har gitt ut en rekke dikt- og essaysamlinger, i tillegg til romaner. Han har mottatt flere priser. Han er også musiker, under navnet Moonpedro, og er også vokalist og gitarist i Frode Grytten Beat Band.

Olaug Nilssen (f. 1977) er forfatter og dramatiker. Hun har skrevet en rekke bøker, og mottatt flere priser, blant annet Brageprisen for «Tung tids tale» i 2017 og Fritt ords pris i 2021. I år er hun aktuell med romanen «Uønska åtferd».

Vi takker våre gode støttespillere: