Hvordan blir verden for barna våre i framtida? Kriger og katastrofer preger nyhetsbildet. Gammelt fiendskap blusser opp og forsterkes. Demokratiet knaker i sammenføyningene, og det kan virke som ekstrem politisk ideologi er svaret mange tyr til. Millioner av mennesker er på flukt, og hardest rammet er barna. Hvordan blir framtiden for barna våre, for verdens barn? Er vi på vei inn i en ny katastrofetid, eller finnes det håp – og i så fall hvor?
Vi har invitert et panel av eksperter på internasjonale forhold til å diskutere framtiden til verdens barn. Hva skjer etter krigene på Gaza og i Ukraina? Hva skjer om høyrepopulistiske partier får makt i Europa og Trump blir president i USA? Og kan vi sette vår lit til Folkeretten og det internasjonale systemet som skal sikre verdens innbyggere rettigheter og verdige liv, eller har dette utspilt sin rolle? Finnes det håp om en god fremtid for barna våre?
Du møter:
Cecilie Hellestveit (f. 1972) er forsker og forfatter, og en av landets fremste folkerettseksperter. Hun har bakgrunn som jurist og samfunnsviter, og ofte brukt utenrikspolitisk kommentator i media. Hellestveit har skrevet flere bøker, blant annet om krigens folkerett og sentrale konflikter som krigene i Syria og Ukraina.
Mads Gilbert (f. 1947) er lege, nødhjelpsarbeider og tidligere politiker for Rødt. Gilbert er blant landets mest kjente aktivister for palestinernes rettigheter, og har lenge vært engasjert i solidaritetsarbeid i Palestina. Han har blant annet tjenestegjort som lege i området i konfliktsituasjoner en rekke ganger. Gilbert er også forfatter. I 2010 skrev han boka «Øyne i Gaza», sammen med legekollega Erik Fosse, om erfaringer de to gjorde seg på Gaza under Israels militæroffensiv i 2008-2009.
Ayesha Wolasmal (f 1987) har siden 2019 jobbet med kvinne- og barnehelse i Afghanistan. Hun har tidligere jobbet for Norges militære styrker og den norske ambassaden. Hun har en mastergrad i terrorisme og radikalisering fra King’s College i London. I 2021 ble Ayesha tildelt Ingrid Aunes minnepris for sin ekstraordinære innsats som hjelpearbeider i Afghanistan og konfliktområder. Hun har skrevet boka «Tusen dager med Taliban» som kom tidligere i år på Kagge forlag.
Samtalen ledes av Kjell Jørgen Holbye. Han er skribent, oversetter, redaktør, låtskriver og manusforfatter. Holbye har lang fartstid i norsk bokbransje og har blant annet vært forlagssjef i TANO Aschehoug, redaksjonssjef i Bazar forlag. Han har erfaring som redaktør for sakprosa og oversatt skjønnlitteratur i Gyldendal. Holbye var serieskaper og episodeforfatter på Aber Bergen, som ble sendt på TV3 i 2017. Han er forfatter av Tegn i tid (Gan Aschehoug, 2007) og Den store boka om Morgan Kane (Aller forlag 2014).