Skip to content

Forbryter og straff – offerets oppgjør

Tid: lørdag 14 oktober 2023. kl. 16:00 – 17:15.
Sted: Litteraturhuset Fredrikstad.

Hvordan skal man leve etter et overgrep? Hvordan skal man skrive etter et overgrep? Hvem straffes hardest – offeret eller overgriperen? Hva er riktig straff, er det noe skyld å fordele og hvem eier historien til sist?

«Forbryter og straff» åpner med ordene: «Jeg har bestemt meg for å skrive om han.» Hun som skriver, er en norsk forfatter, bosatt i Paris på tiende året. Han er mannen som voldtok henne. Han som ingen vil at hun skal skrive om, ikke familien, ikke kjæresten hennes – egentlig vil hun det ikke selv heller. Mens hun venter på at saken hennes skal komme for retten, leter hun og kjæresten etter et sted å flytte sammen, i en by som er mer fremmed enn før. Hun leser alt hun kommer over om åsteder, forbrytere og ugjerninger. Og hun skriver. Det er som en straff hun har fått: At hun må skrive om ham. Han er blitt hovedpersonen i livet hennes.

Vi møter også Eirin Forsberg, skuespiller, forfatter og regissør. Eirin kom til Paris fra Norge for å gå på den internasjonale teaterskolen École Jacques Lecoq i 1996. Siden da har hun medvirket i en rekke forestillinger i Frankrike, Italia, Sverige og Norge. Hun er for tiden på turné med en enkvinnesforestilling som hun også har skrevet selv, “Hva nå…?” Forestillingen tar for seg en kvinne og hennes kamp for å gjenoppbygge livet sitt og sine barns etter mange år i et voldelig forhold til deres far. Vi får høre utdrag fra dette stykker.

Møt Kathrine Nedrejord og Eirin Forsberg i samtale med forfatter Kjersti Anfinnsen.

Kathrine Nedrejord (f. 1987) er forfatter, dramatiker og scenekunstner. Nedrejord er samisk med røtter i Kjøllefjord i Finnmark, men har bodd i Paris siden 2011. Hun debuterte i 2010 med romanen Transitt, og i 2014 utkom hennes andre roman, Trengsel. For romanen Forvandlinga (2018) ble hun tildelt Havmannprisen. Fra 2018 til 2020 var Kathrine Nedrejord husdramatiker ved Nationaltheatret. Hun har også skrevet fem barne- og ungdomsbøker. Nedrejord er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023 for romanen Forbryter og straff (2022).

Eirin Forsberg har vokst opp i Fredrikstad og Hankø, og bor nå i Paris. Som forfatter har hun skrevet kortfilmen «Paris, I hate to love you” regissert av Susanne Bohlmann og produsert av KreatiFilm i 2014. I 2017 dramatiserte og regisserte hun «L’enfant Maudit» om Harry Potter-biografien på Théo Théâtre i Paris.

Kjersti Anfinnsen, født i 1975, bor i Oslo. Hun har gått på Forfatterstudiet i Tromsø og på Skrivekunstakademiet i Hordaland. I 2012 debuterte hun med romanen Det var grønt. Romanen De siste kjærtegn utkom i 2019, og er oversatt til russisk og dansk. Anfinnsen mottok Subjektprisen, Havmannprisen og Bokhandelens forfatterstipend for boka. I 2021 utkom romanen Øyeblikk for evigheten.

Vi takker våre gode støttespillere: