Skip to content

Familiens tålegrenser

Tid: lørdag 14 oktober 2023. kl. 14:00 – 14:45.
Sted: Litteraturhuset Fredrikstad.

Møt Olaug Nilsen og Monica Isakstuen i samtale med Peder Kjøs. Velkommen til et skikkelig mestermøte!

Hvordan blir familien til? Hvordan er vi en mor? Hvordan er vi en datter eller en sønn?

I Olaug Nilsens nyeste bok Uønska åtferd møter vi Katrine og familien hennes. Katrines psykisk utviklingshemmede sønn, Jostein har kommet i puberteten og en allerede krevende familiehverdag blir enda vanskeligere. Moren strever med den pågående oppmerksomheten fra 16-åringen. Datteren, Janne, vil ikke lenger være alene med storebroren. Far, Gunnar, mener gutten har en atferd som ikke er forenlig med deres familieliv. Familien blir revet i to – mor og sønn flytter og far og datter blir boende.

I Monica Isakstuens siste roman begynner i en hvitmalt liten hytte. Man aner sjøutsikt og familieidyll. Men slik er det ikke. Noen rører på seg der inne, de ferierende våkner. Snart er sommermorgenen i gang, den fylles av lengsler og behov, men også av regler og nedarvede formaninger. Kjærlighet og forakt side om side. Gjør sånn, ikke sånn, snakk slik, ikke på den måten, hvordan er det du oppfører deg. Bebreidelsene truer med å ta over dagen.

Olaug Nilssen (f. 1977) fikk sitt store gjennombrudd med Få meg på, for faen i 2005. Boka brøt tabuer knyttet til ungdom og seksualitet og ble definerende for en hel generasjon. Siden har tekstene, bøkene og prisene kommet på løpende bånd. Særlig romanen Tung tids tale har betydd mye for mange.

Monica Isakstuen (f. 1976) er forfatter og dramatiker. Bøkene og stykkene hennes er oversatt til flere språk. For sin tredje roman, Vær snill med dyrene (2016), mottok hun Brageprisen.

Peder Kjøs er psykolog, kjent fra NRK-serien Jeg mot meg og NRK Radio-podkastene Hos Peder og God bedring. Han skriver også fast i VG+ og har skrevet en rekke bøker.

Vi takker våre gode støttespillere: