Skip to content

Krigens gjenstander og hva de forteller oss

Tid: lørdag 14 oktober 2023. kl. 15:00 – 15:45.
Sted: Litteraturhuset Fredrikstad.

Våren 1943 flyter to lik opp til overflaten av et tjern ved svenskegrensen, nærmere bestemt Trøgstad. Det jødiske ekteparet viser seg å være ranet og drept høsten 1942 av grenselosene som skulle redde dem.

80 år senere finner forfatteren Simon Stranger ut at familiehistorien må skrives om. Mormoren til Simon Strangers kone ble ikke reddet av Carl Fredrikens Transport, slik familien har trodd. Hun ble reddet av en av de to morderne, fire uker etter drapene. Hva har skjedd? Gjennom en samling av gjenstander, fotografier og steder skaper forfatteren et imaginært museum – en samling av fragmenter som til sammen forteller historien om Feldmannsaken, om Holocaust, om den økonomiske delen av folkemordet og om de mørke juvene som kan skjule seg i et menneske.

Feldmannsaken har vært mye diskutert i etterkrigsårene, både nasjonalt og lokalt i Østfold. Møt Simon Stranger i samtale med historiker Christine Haugsten Ellefsen.

 

Du møter:

Simon Stranger (f. 1976) har siden debuten i 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2014 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for De som ikke finnes.  Romanen Leksikon om lys og mørke ble tildelt Bokhandlerprisen i 2018, og er oversatt til over 20 språk. Høsten 2021 utkom romanen 304 dager til gode anmeldelser og nominasjon til Bokhandlerprisen. Museum for mordere og redningsmenn er en frittstående oppfølger til Leksikon om lys og mørke.

Christine Haugsten Ellefsen (f. 1984) er historiker, formidler og erfaren samtaleleder.

Vi takker våre gode støttespillere: