Skip to content

Makta i drakta

Tid: lørdag 12 oktober 2024. kl. 16:00 – 16:45.
Sted: Litteraturhuset Fredrikstad.

Vi møtes til tippekamptid, det plinger som det skal, men lykken på løkka er ikke lenger enkel og ren. Minnene fra en barndom med idoler på tv-skjermen lørdag ettermiddag er sklitakla av brutale diktaturer som pumper inn penger for å sportsvaske sine hender rene.

For tjue år siden reiste Jens M. Johansson og journalistkollega Lars Backe Madsen til England med en stresskoffert full av fotballkort på jakt etter heltene fra tippekampene. Nå har de reist tilbake til fotballens hjemland og skrevet om en krevende kjærlighet – undersøkt pengegaloppen, lekegrinda til milliardærer og gulfstater. Kan fotballen reddes?

Eirik Grasaas-Stavenes har også kjent på den krevende kjærligheten til fotballen. Journalisten har reist omkring i et Europa i krig og krise, og skrevet reisefortellinger fra tribuneplass. I boka Makta i drakta bruker Grasaas-Stavenes fotballen som verktøy, og drar på stadioner i England, Tyskland, Ukraina og en rekke andre steder for å finne ut om amerikanske milliardærer og offensive oljeprinser har tatt knekken på samholdet, om de har ødelagt for fellesskapet.

Samtalen ledes av TV2s fotballjournalist Mina Berg Finstad.

Du møter:

Jens M. Johansson (f.1971) er journalist og forfatter. Han har skrevet en rekke suksessfulle romaner, sakprosa og drama for tv og film.

Eirik Grasaas-Stavenes (f.1985) er utenriksjournalist i Klassekampen og forfatter av boka Makta i drakta. Han er også Manchester United-fan.

Mina Finstad (f.1989) er sportskommentator i TV2 og har vært politisk aktiv i Sosialistisk Venstreparti.

Vi takker våre gode støttespillere: