Forfatter Heidi Helene Sveen kommer til Camino bok for å fortelle om arbeidet med boka «Varslerne», en fortelling om Giske-saken, seksuell trakassering og kulturen som tillater det. Hva skjedde? Og hvordan var arbeidet med akkurat denne boka?
«Etter lange og vanskelige vurderinger har jeg kommet fram til at det er riktig å gi beskjed om upassende seksuell oppmerksomhet fra Trond Giske. Når jeg nå velger å si ifra, skyldes det dels at #metoo er satt på dagsorden, dels gjentatte uttalelser fra ledende personer i partiet om at det uansett er viktig å varsle, og dels at jeg har hørt at det fortelles en historie om at det er mange år siden Trond Giske sluttet å prøve seg på yngre damer i forbindelse med utøvelse av sine tillitsverv, noe jeg vet at ikke stemmer. Jeg velger derfor å gi disse opplysningene videre, og håper de håndteres med klokskap.»
Slik starter «Victoria» sitt varsel i Giske-saken. Etter at varselet ble levert, opplevde hun – i likhet med de andre kvinnene som varslet – at hun mistet all kontroll over sin egen fortelling. I denne boka får varslerne selv komme til orde. Og ved å lytte til dem får vi som samfunn en mulighet til å se oss selv i speilet. For varslersakene handler ikke bare om Arbeiderpartiet, men om kulturelle og strukturelle faktorer som ikke bare muliggjør, men også bidrar til å legitimere maktmisbruk og seksuell trakassering i vårt samfunn.
Sagt om boka:
«»Varslerne» av Heidi Helene Sveen er ikke bare ei viktig bok, den er dessverre også uhyre aktuell. Etter NRKs avsløring av varsler om seksuell trakassering av kvinner i Forsvaret, har debatten om #metoo blusset opp igjen. I «Varslerne» leverer Sveen en høyst betimelig og innsiktsfull analyse av Trond Giske-saken med relevans langt utenfor Arbeiderpartiets rekker.» Marius Wulfsberg, Dagbladet
Denne kvelden møter Sveen Christine Haugsten Ellefsen for å fortelle om arbeidet med boka og om mottakelsen den har fått.
Du møter:
Heidi Helene Sveen (f. 1970) er skribent og har frilanset for en rekke tidsskrifter og aviser. Hun har en bachelor i kultur- og samfunnsvitenskap og en mastergrad i pedagogikk fra Universitetet i Oslo. Hun har vært redaktør for antologien Evig barnefri. Historier om frivillig barnløshet (2015), og har skrevet bøkene Såpass må du tåle. Sex, krenkelser og offentlig debatt (2016) og Det var ikke voldtekt. Ti menn forsvarer seg i retten (2019).
Christine Haugsten Ellefsen (f. 1984) er historiker, kreativ byråkrat, nestleder i Ord i Grenseland, prisbelønt formidler og erfaren samtaleleder.
Inngang: 50,- (betales i døra)
Denne bokpraten er en av flere Mens vi venter på festivalen-arrangementer som Ord i Grenseland og Camino bok arrangerer sammen.
Billetter kjøpes i døra til 50,-.