Skip to content

«Sameproblemet»

Tid: lørdag 12 oktober 2024. kl. 13:00 – 13:45.
Sted: Litteraturhuset Fredrikstad.

Kathrine Nedrejord er en av våre mest fremadstormende og produktive  forfattere. I år kommer hun tilbake til Ord i Grenseland med den rykende ferske romanen «Sameproblemet». 

Sameproblemet handler om en samisk kvinne som bor i utlandet, og etter mange år blir nødt til å reise hjem for å delta i begravelsen til bestemora. Reisen bringer opp mange minner om hva hun engang forlot og hvorfor. Kvinnen minnes en oppvekst mellom ei hjembygd der alle var samiske og et fiskevær der de var en forhatt minoritet.

I likhet med i Forbryter og straff, vil man finne flere mer essayistiske passasjer også i denne romanen, hvor hovedpersonen blant annet tar et oppgjør med den norske stat og dens forhold til sine minoriteter.

Kathrine Nedrejord (f. 1987) er forfatter, dramatiker og scenekunstner. Nedrejord er samisk med røtter i Kjøllefjord i Finnmark, men har bodd i Paris siden 2011. Hun debuterte i 2010 med romanen Transitt, og i 2014 utkom hennes andre roman, Trengsel. For romanen Forvandlinga (2018) ble hun tildelt Havmannprisen. Fra 2018 til 2020 var Kathrine Nedrejord husdramatiker ved Nationaltheatret. Hun har også skrevet fem barne- og ungdomsbøker. Nedrejord er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023 for romanen Forbryter og straff (2022).

Samtalen ledes av Christine Haugsten Ellefsen (f. 1984), historiker, formidler og erfaren samtaleleder.

Vi takker våre gode støttespillere: