Skip to content

For videregående: «Kvit, norsk mann» med Brynjulf Jung Tjønn

Tid: fredag 13 oktober 2023. kl. 10:00 – 11:00.
Sted: Litteraturhuset Fredrikstad.

Brynjulf Jung Tjønn: «Kvit, norsk mann».

OBS: To forestillinger. En kl 1000-1100 og en kl 1200-1300

Ord i Grenseland har gleden av å tilby et sterkt og tankevekkende foredrag med Brynjulf Jung Tjønn, som også leser fra en av fjorårets viktigste bokutgivelser, “Kvit, norsk mann”.

kva vil du bli når du blir stor?

eg vil bli

ein kvit, norsk mann

Slik starter diktsamlinga «Kvit, norsk mann» av Brynjulf Jung Tjønn. Som toåring ble Tjønn adoptert frå Sør-Korea, og han vet ingenting om sitt biologiske opphav. Han vokste opp i den lille bygda Feios i Sogn og Fjordane. I diktsamlingen skildrer han livet sitt som adoptert, oppveksten og følelsen av å være annerledes. Diktene er kloke, tidvis vonde, men også morsomme. Boka ble fjorårets mest solgte diktsamling, fikk strålende kritikker og har mottatt flere priser. Blant annet Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris.

Særlig diktene om både den synlige og usynlige rasismen han har vært utsatt for har fått mye oppmerksomhet. I noen av de sterkeste diktene skriver han om Arve Beheim Karlsen, Benjamin Hermansen og Johanne Ihle Hansen. Alle tre mistet livet som følge av rasistisk motiverte handlinger. Tre norske ungdommer, med norske navn, to av dem adopterte, akkurat som Tjønn. «Et dikt til minne om Arve Beheim Karlsen er så mektig og gripende at jeg tror det vil bli stående i norsk litteratur», skrev Aftenpostens anmelder Ingunn Økland, og NRKs anmelder Shana Fevang Mathai avsluttet sin anmeldelse slik: «når jeg tenker meg om, burde disse diktene leses av absolutt alle».

Tjønn vil holde et foredrag med utgangspunkt i tematikken i «Kvit, norsk mann», han vil også lese fra boka og svare på spørsmål fra elever. Opplegget varer i ca. 45 minutter.

Dette opplegget passer svært godt til flere kompetansemål i fagene samfunnskunnskap, norsk og historie, for eksempel knyttet til temaer som fordommer og rasisme, utenforskap, identitet og møter mellom forskjellige kulturer. 

Hent gratisbilletter til din klasse i billettlenken!

Vi takker våre gode støttespillere: