Hvilke verdier styres landet vårt etter? Hvor blir det av omsorgen i dagens samfunn, og hvorfor verdsetter vi ikke omsorg mer enn vi gjør, når vi alle sammen er helt avhengig av den?
Møt filmskaper Aslaug Holm og forfatter Madeleine Schultz i samtale med Anne Fjellro (leder av litteraturfestivalen Ord i Grenseland).
Aslaug Holms filmer står aldri med lua i hånda. I Blokka møter vi tretti beboere i en blokk på Sagene, som kjemper for hjemmet sitt mot makt og penger. I filmen Bunadsgeriljaen (regi Marie Nilsen Neira) møter vi kvinnene som tar på seg bunaden for å redde landets minste fødeavdelinger.
Dokumentarfilmskaper Aslaug Holm har over lang tid fulgt beboerne i Maridalsveien 128 og kampen deres mot en eiendomsgigant som har kjøpt opp blokka deres med planer om å pusse opp. Konsekvensen av oppussingen er økt husleie, noe som betyr at flere av beboerne er nødt til å flytte. Dette er en «David mot Goliat»-fortelling som viser den enorme motgangen beboerne møter, og om et av våre mest basale behov – et trygt sted å bo, og om håp, svik og markedskrefter – fortalt gjennom livet i en liten bygård. Sentralt i filmen er spørsmålet; Hva vil skje med byen vår når vanlige mennesker presses ut av boligene sine, og bare de rike har råd til å bo i Oslos sentrumsområde?
Madeleine Schultz er nettopp ute med boken Verden brenner og vi skriver om våre barn. Her skriver hun om å bli mor for andre gang og reflekterer rundt begrepet omsorg. Gjennom ni måneder i barselpermisjon tar Madeleine Schultz oss med inn i omsorgens verden, både gjennom sine egne erfaringer, men også gjennom kulturhistorien og samtiden vår. Hun argumenterer for at det ligger viktige politiske løsninger for fremtiden i å løfte omsorgens verdi.
En vårdag i 2019 tar Anja Cecilie Solvik en viktig bestemmelse, hun tar på seg Nordmørsbunaden og lover at hun ikke skal ta den av før de får reddet fødestuen i Kristiansund. I filmen følger vi geriljaleder Anja og kvinnenes kamp på kyst-Norge, for å beholde fødetilbudet i hjembyen. Bunadsgeriljaen startet våren 2019 og har nå over 100 000 medlemmer. Hvem er kvinnene bak geriljaen, og hvorfor har så mange mennesker engasjert seg i denne saken?
Arrangementet er et samarbeid mellom dokumentarfilmfestivalen NordicDocs (www.nordicdocs.no/) og Ord i Grenseland.
Aslaug Holm er en norsk dokumentarfilmskaper. Hun var klipper og fotograf på Heftig og begeistret. I 2006 var hun regissør og fotograf for Oljeberget, en dokumentarfilm om Jens Stoltenberg. Holm var fotograf på Margreth Olins personlige film om sin psykisk utviklingshemmede onkel, Onkel Reidar (1997). I 2023 er hun aktuell med sin egen film Blokka og Bunadsgeriljaen hvor hun har co-regi.
Madeleine Schultz debuterte med boka F-ordet – 155 grunner til å være feminist (2015). Siden den gang har hun jobbet som journalist, med feminisme og vold mot kvinner som sitt hovedfelt. I 2021 kom hennes andre bok Morslinjer – Voldens sildring gjennom tre generasjoner. Denne høsten er hun aktuell med boken Verden brenner og vi skriver om våre barn. Ni måneder i omsorgens arbeid.
Anne Fjellro jobber til daglig som programansvarlig ved Litteraturhuset Fredrikstad. I tillegg er hun leder av litteraturfestivalen Ord i Grenseland, og i 2017 var hun med starte Filmprek ved Fredrikstad kino. Anne har studert litteraturvitenskap, idéhistorie og psykologi, med master i organisasjonspsykologi.